HOEVESLAGERIJ PUUR LAAR

CONTACTEER ONS
LOCATIE


Varkensrassen

Belgisch landvarken

Het Belgisch landvarken is een mix van verschillende landrastypes. Zo liggen Belgische, Nederlandse en Duitse rassen aan de basis. Door selectie onderscheidde het Belgisch landvarken varken zich meer en meer van de Duitse en Nederlandse types. 

Dit varken combineert een goede vruchtbaarheid, goede moedereigenschappen met een gemiddeld percentage mager vlees. Het zijn grote (250 tot 300 kg), eenkleurige dieren.

Piétrain

De Piétrain ontstond door kruisingen van het Belgisch Landras met Engelse Berkshires, die na de Eerste Wereldoorlog werden ingevoerd wegens een gebrek aan fokvarkens. Tot dan waren vleesvarkens niet alleen in trek om hun vlees, maar ook wegens hun vet. Toen na de Tweede Wereldoorlog de welvaart steeg, nam ook de vraag naar varkensvlees van hoge kwaliteit toe.

Het Piétrainvarken, met zijn hoog slachtrendement en laag vetgehalte, werd al snel populair.

Mangalica

Het wolvarken vindt zijn oorsprong in Hongarije. Het opvallend donkere vlees is sterk doorregen, mals en smakelijk.

Gasconne

Het Gasconne of Gascogne varken is een van de oudste Franse varkensrassen, afkomstig uit de Pyreneeën. Het varken staat te boek als een langzame groeier. Het vlees van de Gasconne is roder dan het varkensvlees dat we gewend zijn. Het bevat ook meer structuur.

Duke of Berkshire

De Berkshire is een authentiek oud-Engels varkensras. De zeer aparte genetische eigenschappen van het Berkshire-ras, de smallere en fijnere spiervezels, in combinatie met een uitgelezen voeder zorgen voor excellent mals vlees met een zachte smaak.

Duroc

Duroc-varkens zijn roodbruin, breed gebouwd, van gemiddelde lengte en gespierd, met kleine deels hangende oren. Het vlees blijft bij de bereiding zeer mals en sappig.

Tamworth 

Het Tamworthvarken is een van de oudste varkensrassen. Het is rossig van kleur en stamt vermoedelijk af van de Europese wilde zwijnen. Omdat het ras minder snel groeit dan modernere rassen is het in de moderne veeteelt steeds meer in onbruik geraakt.

Een volwassen zwijn weegt tussen de 250-370 kg en een volwassen zeug circa 200 tot 300 kg. De lengte van een volwassen Tamworth varieert tussen 100 en 140 cm; de hoogte is ongeveer 50-65 cm. De dieren worden gekenmerkt door een lange hals en poten en een smalle rug.